Ricotta i jej właściwości

Ricotta jest włoskim serem posiadającym delikatny i kremowy smak. Ricotta odnajduje szerokie zastosowanie w kuchni – świetnie pasuje do deserów i potraw wytrwanych. Jest mało kalorycznym serem, dlatego właśnie często spożywany jest przez osoby, które są obecnie w trakcie diety.

Ser ten pochodzi z Sycylii, a jego właściwości i wartości odżywcze były znane nam już tysiąc lat p.n.e. Zaczęto już wtedy produkować różne sery z użyciem podpuszczki, co miało wpływ na uzyskanie serwatki, która stała się świetną bazą do produkowania ricotty. Na początku ser ricotta – ze względu na bardzo krótki okres trwałości – był mało znany, dlatego nie był dostępny dla większości społeczeństwa. Jedli go tylko pasterze, którzy produkowali ser. W dalszych czasach ricotta zyskiwała coraz większą popularność i docierała na stoły ludzi z kręgów arystokracji. Warto nadmienić, że nazwa ricotta oznacza podwójne gotowanie.

Ricotta – właściwości

Jeśli porównamy ricottę do mozzarelli czy sera mascarpone, to jest zdecydowanie niskokaloryczna (150 kcal w 100g tego produktu). Dlatego poleca się ten ser osobom, które są na diecie. Ricotta to także świetne źródło pełnowartościowego białka, które zawiera niezbędne aminokwasy. Białko jest bardzo istotnym składnikiem budulcowym naszych mięśni. Ma udział w regulowaniu ekspresji genów, a także procesów metabolicznych. Dodać warto, że wchodzi w skład układów enzymatycznych, a także bierze udział w transportowaniu tlenu i w procesach widzenia. Ricotta jest również świetnym źródłem wapnia, czyli pierwiastka, który jest bardzo istotny do zachowania trwałości oraz do odpowiednich struktur kości i zębów. Do tego ma udział w procesach kurczliwości mięśni, a także przewodzeniu bodźców nerwowych. W serze tym nie brak także fosforu czy selenu.

Inne publikacje  Najlepsze przepisy na domowe konfitury

Ricotta ma w sobie wiele witaminy B12, która świetnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i ma duży udział w produkowaniu czerwonych krwinek. Ricotta to także świetnie źródło witaminy B2, która ma udział w procesie przemiany materii. Jest również bardzo ważnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy naszego narządu wzroku. Ser ricotta https://e-spar.com.pl/kategoria/ricotta/666 nie zawiera kazeiny, lecz należy do serów o niskiej zawartości laktozy z mleka, dlatego osoby uczulone na laktozę, nie powinny jeść tego wyrobu. Osoby mające nietolerancję na białko serwatki również muszą zrezygnować z tego sera.

Ricotta w kuchni

Ricotta to bardzo miękki ser, który charakteryzuje się ziarnistą teksturą oraz kremowobiałą barwę, a także ma lekko słodki, delikatny smak. Z tego sera można przyrządzić pyszny deser. Ricottę zbija się, a kolejno dodaje się do niej cynamon, cukier czy wiórki kokosowe. Tak przygotowany ser warto podać z owocami. Ricotta jest również składnikiem wielu serników, cannoli, a także wielkanocnych ciast. Dzięki kremowej konsystencji ser ten stosuje się jako świetny dodatek do sosu, pizzy, ciasta typu tarta oraz sałatki z tuńczykiem. Jest także często wykorzystywana jak dodatek do omleta, jajecznic czy sufletów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *