Wyposażenie restauracji – co warto mieć

Restauracja powinna być bardzo dobrze wyposażona, aby móc sprawnie i profesjonalnie prowadzić pełnić swoją funkcję. Właściwe jej wyposażenie ułatwia przygotowanie potraw oraz polepsza obsługę klient.

Pomieszczenie porządkowe i socjalne

W każdej restauracji powinno się znaleźć pomieszczenie na różnego rodzaju sprzętu. Taki pokój warto wyposażyć w szafę porządkową, która posiada w swojej budowie umywalkę. Pomieszczenia socjalne należy wyposażyć w szafy BHP przeznaczone dla pracowników i oddzielne dla nich toalety.

Magazyn spożywczy

Magazyn jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w restauracji. To w nim przechowuje się wszystkie produkty, dlatego powinna być zaplanowana, by pomieściło się w nim jak najwięcej łatwo dostępnych rzeczy.

W magazynie przydadzą się regały, szafa chłodnicza oraz szafa mrożnia, ponieważ pozwoli nam to na przechowywanie różnych potrzebnych produktów.

Kuchnia główna

Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w restauracji. Powinno być zaplanowana i wyposażona w bardzo dokładny sposób, aby zoptymalizować przygotowania nawet najbardziej wymagających potraw.

Kuchnia główna powinna zostać wyposażona w piec konwekcyjno-parowy, kocioł warzelny, kuchnie gazową lub elektryczną, frytkownice, płytę grillową, bemary, makaroniarkę do potraw z kuchni włoskiej, okapy wentylacyjne oraz meble gastronomiczne takie jak szafa chłodnicza czy stół chłodniczy. Pamiętaj również o robotach kuchennych, wagach, piecach, mikserach, lodówce na próbki dla sanepidu, mikrofalach, szafach oraz regałach.

Inne publikacje  Jak podawać desery i lody?

Miejsce do przygotowywania warzyw i wstępnej obróbki potraw

Miejsce przeznaczone do przygotowywania warzyw powinno być połączone z magazynem. Miejsce to powinno być wyposażone w stół, zlew do mycia warzyw oraz przydatne narzędzia kuchenne do warzyw na przykład obieraczka do ziemniaków.

Tutaj też powinna znajdować się lodówka, sterylizator do jaj. Poleca się, aby miejsce te znajdowało się lekko na uboczu, aby nie przeszkadzać w pracy nad głównym przygotowaniem potraw.

Zmywalnia naczyń

Miejsce to należy wyposażyć w stół do oddzielenia odpadów, pojemnik na odpady, stół ze zlewem, zmywarkę, szafę przelotową oraz komorę zlewozmywakową, która może być wyposażona w młynek koloidalny, ponieważ pozwala nam redukcję odpadów. Przydatna może się też okazać zmywarka, ale ze względu na oszczędność czasu jest rzadko używana.

Rozdzielnia kelnerska

Restauracja to nie tylko kuchnia, ale i pozostałe, nie mniej ważne pomieszczenia. Takim jest m.in. rozdzielnia kelnerska. Nie powinna być lekceważona, ponieważ odpowiada ona za płynność obsługi klientów.

Wyposażenie rozdzielni kelnerskiej powinno zawierać regały, szafki na porcelanę, szkło, sztućce, serwetki, obrusy oraz przyprawniki. Należy też pamiętać o stolikach lub wózkach kelnerskich, podgrzewach do naczyń, krajalnicy do chleba oraz warnikach do wrzątku.

Systemy informatyczne dla restauracji 

Odpowiednie systemy informatyczne mogą nam bardzo ułatwić prowadzenie naszej działalności. Warto wyposażyć naszą restauracje wyposażyć w systemy sprzedażowe. Systemy informatyczne pozwolą nam na przyjmowanie zamówień czy wystawienie rachunków.

Inne publikacje  Niezbędny produkt w eleganckiej restauracji - obrączki do serwetek

 

 

 

Brak możliwości komentowania.