Do czego wykorzystać w kuchni masę marcepanową?

Marcepan można kochać lub nienawidzić. Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają wszelkie wypieki z marcepanem, oraz na tych, którzy ich unikają. Masę marcepanową robi się ze zmielonych migdałów. Ma ona dosyć intensywny smak oraz zapach. Jej konsystencja jest dosyć plastyczna, dlatego też masę marcepanową można wykorzystywać naprawdę na wiele sposobów. Do czego przyda się w kuchni? Zdradzamy tajemnice najlepszych cukierników poniżej.

Masa marcepanowa do najlepszych wypieków

W sklepach wcale nie łatwo kupić masę marcepanową, ale w internecie łatwo znajdziecie ją na http://e-spar.com.pl/towar/masa-marcepanowa-zentis/44305. Najczęściej pojawia się ona w sprzedaży tuż przed Bożym Narodzeniem. Dlaczego? Ponieważ jest doskonałym dodatkiem na przykład do przekładanego piernika staropolskiego. Można też zrobić z nim tradycyjne niemieckie ciasto z bakaliami, w środku nadziane właśnie za pomocą marcepanu. Takie wypieki są niezwykle aromatyczne, pachną wspaniale bakaliami i właśnie migdałami. Nadają się doskonale na święta. W domu można masę marcepanową wykorzystać właśnie do tych celów. Wystarczy upiec na przykład piernik długo dojrzewający. Następnie przekroić go i przełożyć chociażby powidłami śliwkowymi i masą marcepanową. To połączenie smaków jest po prostu idealne. Masa przyda się też do nadziewania wypieków drożdżowych. Marcepan doskonale współgra z takimi bakaliami jak na przykład rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy. Wszystkie te smaki razem tworzą coś wspaniałego. Dla takich wrażeń naprawdę warto żyć.

Inne publikacje  Promocje na pieczywo, jak oszczędzać na codziennych zakupach?

Masa marcepanowa do nadziewania

Kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie tej masy to drożdżowe rogaliki pochodzące ze Skandynawii. Przepis na nie można z łatwością znaleźć w internecie. Przygotowuje się ciasto drożdżowe na maślance. Jako nadzienie używa się właśnie masy marcepanowej, którą łączy się z miękkim masłem oraz odrobiną cukru. Do tego wszystkiego można dodać jeszcze na przykład aromatyczny alkohol, skórkę pomarańczową. Takie rogaliki są przepyszne, będą doskonałą przekąską na przykład do popołudniowej kawy. Można też zrobić rogaliki kruche, które zostaną przełożone masą marcepanową. Masa świetnie sprawdza się do przekładania już gotowych wypieków albo właśnie do nadziewania. Można ją po prostu piec.

Ozdabianie wypieków za pomocą masy marcepanowej

Masa marcepanowa jest bardzo plastyczna do tych dwóch. Dlatego właśnie można tworzyć z niej różnego rodzaju figurki i ozdoby, które następnie służą do udekorowania na przykład tortów. Niektórzy cukiernicy wykorzystują do tego masą cukrową, niestety nie jest ona tak smaczna, jak masa z marcepanu. Jak stworzyć takie małe dzieła do zdobienia wypieków? Warto zapisać się na kurs, spróbować własnych sił i po prostu ćwiczyć odcinek albo zwyczajnie podejrzeć filmy instruktażowe w internecie. Dzięki temu żaden to czy inny wypiek nie będzie prezentował się zwyczajnie. Ozdoby z masy marcepanowej sprawdzą się między innymi do odstąpienia wypieku dla dzieci. Maluchy uwielbiają, gdy tort jest kolorowy, przyciąga uwagę pięknymi dekoracjami.

Inne publikacje  Jakie wyroby cukiernicze preferują Polacy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *