Jak podawać desery i lody?

Podczas przyjęć i różnego rodzaju spotkań, szczególnie w trakcie upalnego lata często decydujemy się na spożywanie pysznych deserów i lodów. Pytanie brzmi: W czym je podawać, jeśli urządzamy przyjęcie w domu? Oto kilka podpowiedzi, które ułatwią Ci wybranie odpowiednich naczyń i ułatwią ich podanie gościom.

Naczynia, które ułatwią Ci codzienność

Poszukując właściwych naczyń, które pozwoliłby Ci na komfortowe podanie lodów i różnego rodzaju deserów warto zastanowić się nad własnymi oczekiwaniami i realnie przeanalizować potrzeby. Musisz wziąć pod uwagę to, jakie desery przyrządzasz najczęściej i szukać naczyń o odpowiednich wymiarach. Najpopularniejszymi naczyniami na desery lodowe są oczywiście wspomniane pucharki, które wyróżniają się ciekawym kształtem, głębokością i pozwalają na stworzenie każdego deseru, jaki tylko sobie wymarzysz.
W dawnych latach Chińczycy podawali lody wraz ze śniegiem w celu utrzymania niskiej temperatury. Trzeba przyznać, że to bardzo intrygujący sposób podania lodów. Tym bardziej, że nie używano do tego specjalnych naczyń. Ciekawostką jest to, że podobnie postępowali Rzymianie i Grecy, dopóki nie stworzono sztucznego lodu, który jest wykorzystywany do dziś do chłodzenia deserów i napojów alkoholowych. Biorąc pod uwagę historię przyrządzania deserów na przestrzeni lat musisz zauważyć, że najbardziej popularnymi metodami były te najprostsze. Od wieków cukiernicy a także gospodynie domowe przyrządzały desery bawiąc się kolorami i coraz bardziej wymyślnymi fakturami. Już w 1890 roku powstał jeden z najpopularniejszych deserów na świecie o nazwie Melba stworzony przez utalentowanego kucharza pochodzenia francuskiego Augusta Escoffiera. To właśnie on chcąc uczcić pamięć pięknej operowej artystki przygotował w podziękowaniu szczególny deser złożony z lodów waniliowych z kawałkami brzoskwiń oblany malinowym sosem. Całość podał w pucharku, które do dziś są w użyciu. To wydarzenie utkwiło w pamięci wielu miłośnikom słodkich deserów, którzy wraz z dostępnością nowych smaków mieli coraz to bardziej wyrafinowany gust i wzmożone potrzeby smakowe.

Inne publikacje  Jakie są sztućce paterowane?

Co musisz wiedzieć przed przyjęciem?

Inspirując się pomysłem francuskiego kucharza możesz przygotować mnóstwo smacznych deserów, które będą zachwycające nie tylko dla podniebienia gości, ale również wyróżnią się imponującą estetyką. Możesz zrealizować praktycznie każdy pomysł, który tylko przyjdzie Ci do głowy, dlatego warto pamiętać, że jedynym Twoim ograniczeniem jest wyobraźnia. Jeśli organizujesz naprawdę wiele przyjęć to dobrym rozwiązaniem może być maszyna do lodów, która pozwoli Ci zaoszczędzić czas i sprawi, że każdy deser będzie przygotowany w odpowiednim momencie. Przygotowując desery nie zapomnij o dodatkach takich jak posypki, smakowe polewy, owoce i cukierki, które pozwolą Ci stworzyć najbardziej kreatywny deser, a także zachwycą Twoją rodzinę. Warto pamiętać, że na rynku znajdziesz też mnóstwo pojemników, które pozwolą Ci na wygodne podanie deser najbliższym.

Brak możliwości komentowania.